PREGIS

 

 
 
Home
Obiective
Parteneri
Etape
Rezultate
Contact
Documente
 
 

        Platforma inteligenta de monitorizare si evaluare a sanatii prenatale suport de decizie in prevenirea complicatiilor sarcinilor cu risc crescut

 Proiectul Platforma inteligenta de monitorizare si evaluare a sanatii prenatale suport de decizie in prevenirea complicatiilor sarcinilor cu risc crescut  -PREGIS  este finantat de la bugetul de stat de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica - ANCS prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii in cadrul Planului National de Cercetare-Dezvoltare PNCDI-II, Programul 4 - Parteneriate in domenii   prioritare .                                    

   Proiectul isi propune realizarea unei platforme inteligente suport in ingrijirea medicala in perioada prenatala care sa permita gestionarea informatiilor medicale, sociale, de mediu ale pacientelor pe toata durata sarcinii prin inregistrarea, manipularea si prelucrarea acestora in scopul identificarii situatiilor cu risc crescut ce pot afecta dezvoltarea fatului si/sau starea de sanatate a gravidei si generarea unor seturi de masuri ce vor ajuta medicul in luarea celei mai pertinente decizii in modul de tratare a afectiunilor identificate. Elementul inovator al proiectului consta in faptul ca vor fi elaborate ghiduri clinice de management al principalilor factori de risc care pot influenta in mod negativ dezvoltarea sarcinii ce vor fi integrate in sistemul  informatic pentru realizarea functiilor de decizie medicala in ingrijirea prenatala.Principalele functii ale platformei informationale sunt:

-    Functia de management a informatiilor stocate in sistem. Baza de date a platformei informationale va stoca datele si informatiile relevante (date despre paciente, parametri clinici si paraclinici, date imagistice) pentru monitorizarea si evaluarea starii de sanatate a fatului si mamei in perioada prenatala.

-    Functia de asistare a deciziilor medicale. In cazul aparitiei unor situatii de risc care pot afecta sarcina, sistemul le va semnala prin mesaje de atentionare si va genera un set de masuri care vor putea fi luate in consideratie la stabilirea schemei de ingrijire medicala a pacientei pentru reducerea aparitiei complicatiilor asupra fatului sau mamei.

-    Functia statistica. Pe baza seturilor de date inregistrate in sistem platforma va fi capabila sa furnizeze informatii la cerere referitoare la principalii indicatori stabiliti de OMS pentru evaluarea sanatatii perinatale: indicatori neonatali, indicatori maternali, indicatori privind calitatea serviciilor medicale obstetricale.

         Platforma informationala va fi dezvoltata utilizand tehnologiile Web asigurand cadrul de mobilitate a pacientelor putand fi accesata din orice locatie medicala din domeniul obstetrical.   Implementarea proiectului in unitatile medicale obstetricale va determina cresterea calitatii serviciilor medicale prin realizarea unui instrument informatic suport al deciziei medicale in perioada prenatala care va contribui la cresterea natalitatii in Romania deoarece exista o stransa legatura intre depistarea si tratarea afectiunilor femeilor insarcinate in perioada prenatala si numarul de decese ale fatului in perioada perinatala si neonatala.