Prezentare proiect MIND4MACHINES si invitatie la cooperare

Titlu proiect: Manufacturing Industry’s Novel Digitalisation value chains for connecting MACHINES with people, process, and technology.
Call: European Commission – HORIZON 2020 INNOSUP 2018-2020 – For a better support to SMEs
Perioada de implementare proiect: 36 luni, incepand cu iunie 2021

IPA SA este un partener important al consortiului European( Germania, Italia, Turcia, Romania, Irlanda, Finlanda, Spania, Bulgaria), aferent proiectului MINED4MACHINES finantat de catre Comisia Europeana.

Proiectul isi propune să stabilească o abordare de implementare la scară largă pentru a demonstra potențialul soluțiilor de ultima generatie TIC, Sisteme de Conducere de proces/ Automatizari complexe, Sisteme de Inteligenta Artificiala, Big Data, Cloud Computing, Cybersecurity, ca pârghii către transformarea industriei europene de productie într-un sector bazat pe inovare si creativitate, capabil să facă față provocărilor actuale de dezvoltare.

Proiectul MIND4MACHINES vizează industriile prelucrătoare din toate sectoarele, fiind destinat cu precadere IMM-urilor.
Proiectul va combina abilitățile și competențele clusterelor, ale centrelor de inovare, organizațiilor de cercetare, organizațiilor intermediare, precum și a actorilor relevanți din industrie, asigurând un echilibru complementar de zone geografice, experiență și expertiză.

Proiectele demonstrative de implementare vor fi conduse de IMM-uri ( ca solicitanți unici sau consorții de IMM-uri), în timp ce alți actori precum universități, producători de utilizatori finali, organizații de cercetare,consultanță vor fi angajați în serviciile de accelerare.

In cadrul acestora, se poate participa la doua Competitii deschise de planuri de afaceri, la doua tipuri de Acceleratoare de afaceri( de Inovare si “Go to market”), la interactiuni cu firme de tip Venture capital(capital de risc), la suportul oferit de Clustere, Huburi de inovare, de Stakeholders si Policy makers.

Vor fi asigurate pentru participantii eligibili:

  • serviciile financiare și de inovare, pe baza de competitii, prin concursuri de apeluri deschise de planuri de afaceri, pentru a facilita accesul IMM-urilor – sau grupurilor de IMM-uri- și a altor părți interesate la dezvoltarea, testarea si implementarea de soluții innovative, stimulând generarea de noi lanțuri de valoare industriale. Vor fi alocate sume importante de bani pt cele două apeluri deschise mentionate mai sus, pe baza de competitie. Tehnologiile de implementare sunt Big Data, Cloud Computing, Inteligență artificială, Blockchain, IoT, Sisteme de control al proceselor și tehnologii de securitate cibernetică, etc, în sectoarele de producție.
  • vor fi dezvoltate si Programe de inovare și accelerare pe piață, furnizate de partenerii proiectului si adaptate cerintelor. Această linie de lucru, complementară ajutorului financiar direct din competitiile mentionate, va multiplica șansele de succes si dezvoltare ale companiilor eligibile.
  • se va putea beneficia, de la caz la caz si de sprijinul si indrumarea unor firme de capital de risc care vor fi implicate în proiect.

Regiunile europene vizate (unde va fi implementat proiectul): TR10/ İstanbul, DE11/ Stuttgart, ES30/ Madrid, RO31/ Sud Muntenia, RO32/ București-Ilfov, RO11/ Nord-Vest, ITC1/ Piemonte, BG41/ Yugozapaden, FI1B/ Helsinki-Uusimaa, IE06/ Eastern și Midland.

 

dir stiintific IPA,
dr. ing Gabriel Spiridon
spiridon@ipa.ro